Terug naar overzicht

Frederik Van Simaey

° Kortrijk 03 09 1979
Master in sculpture and new media, KASK Gent 2002-2006

The Current Project, 2007, metaal & lampen, 217 x 600 cm, dak galerie Transit
The Present, 2006, karton, textiel, plakband, 55 x 50 x 45 cm

Soms wordt de Kunst van de Dag als een konijn uit de hoed getoverd. Dit werk van de kunstenaar Frederik Van Simaey (1979) doet speels aan. De titel ‘Het cadeau’ maakt het af. Doorgaans pak je iets geheel in zodat het cadeautje voor de ontvanger nog een verrassing is. Bij het uitpakken denkt hij of zij nieuwsgierig “Wat zal erin zitten?” Dat effect gaat hier verloren, maar het is minstens zo leuk. Het konijn kan nu zelf gluren aan wie het cadeau wordt gedaan. Misschien is het konijn zelf wel nieuwsgierig. Wij hebben hier thuis een loslopend dwergkonijn binnen. Het beest is razend nieuwsgierig. Zodra je met iets nieuws binnenkomt en je zet het in de keuken of zitkamer, dan loopt hij er direct op af om het te bekijken, te besnuffelen en met z’n kin van een geurvlag te voorzien. Als er een opening is, kruipt hij er even in. Pakjesavond met Sinterklaas is zijn lust en zijn leven, want dan wordt er van alles op de grond uitgestald. Eerst volle doze n en pakjes, later lege dozen.
Soms zit je als gever met een inpakprobleem. Dan zie je er geen gat in. Als de doos niet groot genoeg is, dan knip je er gewoon een gat in. Voilà. Cadeaupapier is niet eens nodig. De oren van het konijn lijken – ter verhoging van de verpakkingsvreugde – zelfs op een strik!
Simaey heeft veel meer vondsten en in dat opzicht doet hij mij enigszins denken aan Helmut Smits. Ik weet echter niet of dit cadeautje ook in de komende expositie bij Galerie Transit wordt getoond.
Benno Tutein Nolthenius

© Galerie Transit 2024 – Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid