Tryvoha [de Sirenen en de Mast] | Nikita Kadan

03
nov 2023
03
dec 2023

De kunstenaar Nikita Kadan (geboren in Kyiv in 1982) stelt zijn werk Tryvoha (de Sirenen en de Mast tentoon in de Begijnhofkerk in Mechelen van 3 november tot 3 december.
Open van 13 tot 16 uur, maandag gesloten.

Hij drukt met dit werk een emotionele, visuele en politieke impact uit, met een levendige en indringende vorm, door middel van een geluidsinstallatie die onlosmakelijk verbonden is met de perceptie van oorlog, gerelateerd aan het verleden van de wereldoorlogen in onze contreien en het heden van Oekraïne.

Dit kunstwerk, immens groot, lijkt op het eerste gezicht licht en gastvrij. Eenmaal binnen klinkt er echter een scherp en diep geluid door de ruimte, fysiek en emotioneel, dat het geluid van de sirenes oproept die de bevolking waarschuwen voor de naderende oorlogsdreiging. Het geluid is een soundtrack opgenomen in Wenen met operazangeres Lena Bielkina en vioolspeler Ihor Zavhorodnyi.

Er vond o.a. al een presentatie plaats in de Sint-Pieterskerk en in de Sint-Maartenskerk in Ieper, dit in het kader van een kunstenaarsresidentie in het In Flanders Fields Museum.

Nikita Kadan is een internationaal gewaardeerd kunstenaar met tentoonstellingen en werk in verschillende Europese musea: Centre Pompidou, Neue Pinakothek München, M HKA Antwerpen, Castello di Rivoli Turijn, Klaipeda, Warschau, Dresden en Wenen.

OPENING ZATERDAG 4 NOVEMBER, 19 – 21 uur, met inleiding door Bart Somers, Luc Jacobs en Luc Devisscher.

© Galerie Transit 2024 – Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid