Terug naar overzicht

Plakkaten - Wouter Feyaerts

De tentoonstelling in S.M.A.K.

de tentoonstelling: S.M.A.K. Gent 1/12/2011 – 29/1/2012

Artikel in Knack Focus, 15 december 2011

Het boek

Wouter Feyaerts Do It

Bluebird Conspiracy Antwerpen, S.M.A.K., Galerie Transit, 264 p., 36 euro.
full colour, 28,5 x 21 cm, 160 pg, softcover 300gr, papier 120gr uncoated, genaaid gebonden
oplage van 452 genummerde exemplaren.

IN BEELD, Kilometers tape, door Jozefien Van Beek, De Morgen, 21 december 2011

Plakkaten van de jonge kunstenaar Wouter Feyaerts is in alle opzichten een ambitieus project. Behalve een boek van de vers opgerichte uitgeverij BlueBird Conspiracy is het ook een indruk- wekkende tentoonstelling in het S.M.A.K.
Wouter Feyaerts (°1980) stelt in de Kunst Nu-ruimte van het S.M.A.K. 452 plakkaten tentoon, gemaakt van kleurige tape en afvalmateriaal. De jonge kunstenaar hing de lange, smalle ruimte helemaal vol, van de vloer tot het plafond. Eén muur bleef vrij om – met je rug tegen dat witte vlak – te kunnen kijken naar de overrompelende expo. Alle werken zijn verzameld in het prachtige gelijknamige boek.
Op het eerste gezicht gaat er van de werken een frivole vrolijkheid uit. Een witte eekhoorn op zwart vlak van tape met eronder de tekst ‘The Best Friend I Know’. Woord- spelingen als ‘een vreemde eend die bijt’ en ‘akke akke fietje weg zijn wij’. Maar onderhuids schuilen tristesse en maatschappijkritiek, verwijzingen naar de consumptie- maatschappij. Zelf noemt Feyaerts zijn plakkaten schatplichtig aan het dadaïsme. Wij zagen ook verwijzingen naar Magritte, Mondriaan, Matisse, het modernisme, popart. Abstracte composities in primaire kleuren doen denken aan Mondriaan, kleurige collages aan de slak van Matisse. Feyaerts’ fetisj voor tape en zijn gebruik van gevonden en waardeloze materialen doen dan weer denken aan Thomas Hirschhorn, de boomlange Zwitser die dit jaar een van de meest interessante paviljoenen had op de Biënnale van Venetië. Zelf spreekt hij in een inleidende tekst over de kilometers tape die hij heeft afgelegd: “Ik ben (…) een wandelaar in tape. Na al die jaren met tape werken, zijn de kilometers die ik in plakband heb afgelegd al veel meer dan een grote wereldreis.” Feyaerts’ plakkaten spreken meteen aan door de kleuren, de vrolijkheid en de humor. Maar keer na keer geeft het werk een extra laag prijs. De correspondentie tussen de kunstenaar en kunstcriticus Wim Mulders aan het begin van het boek leert je dat er veel meer achter zit. Een boek om in te blijven bladeren, te blijven ontdekken.

‘Plakkaten van Wouter Feyaerts’ – het boek – is een antwoord van BlueBirdConspiracy in dialoog met de kunstenaar op ‘Plakkaten’ van Wouter Feyaerts.
Het boek onderzoekt, illustreert, communiceert, contextualiseert, documenteert en archiveert de impact van dit (en ander) werk van Wouter Feyaerts op een compacte, precieze en tijdloze manier. Het boek ‘Plakkaten’ graait ook in de vocabulaire van zijn sculpturaal werk tot nu toe, en gooit ankers uit doorheen de plastische vaart van Wouters denken. Tegelijkertijd voegt het door zijn geëigende vorm een nieuwe en alternatieve dramaturgische en scenografische blik toe aan de tentoonstelling van de 452 plakkaten in het SMAK. Het boek is tenslotte een dialoog en samenwerking die het momentum van de expo in S.M.A.K. overstijgt en herdenkt, en gemedieerd filtert als was de tijd zelf aan het werk. Na afloop van de tentoonstelling is het boek het enige restant dat verwijst naar het totale werk en vormt het als zodanig ook de missing link tussen de afzonderlijke plakkaten.

© Galerie Transit 2024 – Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid