Nikita Kadan & Yevgen Nikiforov in 't Gasthuis Mechelen

Seppe Nobels neemt vanaf 10 januari 2024 tijdelijk zijn intrek in het Oud Gasthuis, en bouwt er een gastronomisch opleidingstraject uit met nieuwe Mechelaars en nieuwe Europeanen. Centraal staan culinaire uitwisseling, sociale tewerkstelling en de rijkdom van de biologische Mechelse landbouw, de korte keten en de Bourgondische traditie van onze stad. De herinneringen uit het verleden van de cursisten tovert Seppe samen met hen om tot nieuwe culinaire of gastronomische creaties met Europese keukentechnieken en Vlaamse ingrediënten in de hoofdrol. Dit is niet zomaar een restaurant, maar een totaalbeleving in een artistiek en culinair kader, met een groot sociaal hart waarbij kunst en voeding samenwerken aan een duurzame toekomst.
Galerie Transit werd uitgenodigd om dit initiatief te ondersteunen met kunstwerken van de Oekraïense kunstenaars Nikita Kadan en Yevgen Nikiforov.

Copyright Stijn Van de Sande | VRT

Topchef Seppe Nobels en zijn team gaan nieuwkomers opleiden in een sociaal tewerkstellingsproject dat kadert binnen het stadsfestival Construct Europe. “t’ Gasthuis wordt het mekka van de integratie. Wij gaan hier mensen opleiden, maar we zijn tegelijkertijd ook een plek waar mensen een thuis vinden”, zegt Seppe Nobels. “We gaan hier verhalen met vluchtelingen schrijven uit Oekraïne, Irak, Iran en Palestina bijvoorbeeld. Mensen die gaan lopen zijn van oorlog of hongersnood en naar Mechelen gekomen zijn. Die vluchtelingen gaan we kansen geven en opleiden om de horeca te versterken.” Wat hier gebracht wordt, is geen eten maar soulfood. Het komt van diep uit de ziel Seppe Nobels. Nobels zal de herinneringen van de vluchtelingen combineren met de Europese en Vlaamse keukentradities. “De beleving die je kan meemaken, start in de eerste ruimte waar twee Oekraïense vrouwen het lievelingsgerecht maken van hun man en hen een ode brengen”, zegt Nobels. “Het is een klassieke Oekraïense soep die is herwerkt met typische Mechelse ingrediënten, zoals schorseneren of mosterdzaad. Ik leer hen in contact komen met onze ingrediënten, maar het is wel de soep van hun geliefden, waarvan één iemand ook al gestorven is aan het front. Wat hier gebracht wordt, is geen eten maar soulfood. Het komt van diep uit de ziel.” [Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/04/seppe-nobels-project-mechelen/]

‘Repeating Speech’, 2023, charcoal on paper, 29,7 x 40,7 cm

Bovendien komt er in ’t Gasthuis ook een gratis restaurant voor kansarmen. “De ruimtes waar we de avondbeleving brengen en die anders ’s middags zouden leegstaan, gaan we gebruiken om het allereerste gratis gastronomisch restaurant te openen”, zegt Nobels. “Hier zijn mensen welkom die hulpbehoevend, kansarm of dakloos zijn. We zijn via alle mogelijke organisaties een oproep aan het doen om hier te komen eten. Iedereen in de wereld moet het recht hebben om gezonde voeding te nuttigen en dat is wat we hier willen aanbieden.”

© Galerie Transit 2024 – Webdesign Webit
Privacy | Cookiebeleid